Airsoftról

Airsoftról
Az Airsoft egy csapatban játszott sport, amit több ezren űznek Magyarországon. A fegyverek, valódi puskák, pisztolyok másolatai, amik műanyag golyót lőnek ki. Erejük 0,5-3,3 Joule-ig terjed. Légfegyvernek (max. 7,5 Joule) minősül. Tárolására, szállítására szigorú szabályok vonatkoznak.

Magyarországon legtöbben a Magyar Airsoft Szabályzatot (MASZ) használják.

 

Alaphelyzetben két csapat verseng egymással, általában nem csak az a cél, hogy kilőjük a másikat. Néhány játééktípus:-

-"Csapat, csapat elleni" (Team death match) játék, amiben egyszerűen el kell találni az ellenfelet, illetve ha kilőnek, akkor visszaállhatunk a bázisunkon. Van

-"Nem visszaállós csapat, csapat ellen" (Team death match) játék, amikor Nem lehet visszaállni, és a végén van összegzés.

-"Zászlórablós" (Capture the flag) játék, amiben az ellenség zászlóját kell átcipelni a saját bázisunkra.

-"Golyós" játék, amikor a saját golyós zacskónkból az ellenségébe kell átvnni egy-egy golyót.

-Különleges játék a "VIP", amikor egy embert (VIP) kell megvédeni, eljuttatni egyik pontból a másik pontba, és kilőni az ellengés VIP-ját. A VIP ilyenkor a csapatára van utalva, általában maroklőfegyverrel, vagy fegyvertelenül járkálhat csak a játék szerint.

Fontos a csapatösszhang, rengeteg féle taktika létezik.

 

Fegyverekről:

Van néhány fegyver fajta, én most hármat említek:

-SPRING-es fegyverek. Ilyenek általában a pisztolyok, és a mesterlővész puskák. A komolyabb irányzat a mesterlövész puska. Ezek nagy erejűek, és pontosak, iszonyatosan erősek (300-akár 600(!) fps-ig (láb/másodperc) terjed az erejük. Általában távcsövet szerelnek rájuk. A SPRING-es fegyvereket MINDEN LÖVÉS ELŐTT FEL KELL HÚZNI. Ezért nem lenne nagy sikerélményed egy SPRING-es fegyverrel a pályán, kivéve ha gyakorlott Sniper vagy.

-AEG fegyverek (Automata Electronic Gun). Ez a fő irányzat az Airsoftozók körében. Ilyenek a géppisztolyók, agéppuskák, és a karabélyok. Mivel ezek sorozatlövő fegyverek, könnyű célozni, bár messzire pontatlanabbak. Hatásos lőtávjuk általában 50-60 méter maximum. Viszonylag könnyűek, ezért akár egy egész napot is végig lehet játszani velük. Ezek általában 300-400 fps (láb/másodperc), kiválóak minden takitkához, sokoldalúak, ezért választották ezt a fő irányzatnak.

-Harmadiknak kiemelném a GBB, vagy GNB pisztolyokat, amelyekben a BB-t a tárban lévő gáz lövi ki. Ezek általában maroklőfegyverek, de ismertek a gázos mesterlövész puskák, illetve mostanában gépkarabélyok másolatai is.. A GBB-GNB név abból ered, hogy mennyire tükrözik a valóságot. Az eredeti pisztolyok "szánhátrasiklásosak", ami azt jelenti, hogy a szán hátra, majd vissza mozdul lövéskor. Amikor kifogy a tár, akkor pedig a szán hátul marad. A GBB pisztolyoknál ezeket a tulajdonságokat igyekeztek lemásolni, így ezek szintén szánhátrasiklásosak. A másik, a GNB pisztolyoknál nincs szánhátrasiklás, ezért nem olyan valósághűek, bár az áruk sem olyan borsos. Ezek általában 250-400 fps körül mozognak. Ezeket általában másodlagos fegyverként használják, egy AEG vagy mesterlövész mellé. Sajnos a legtöbb gáz nem alkalmas téli használatra, így a téli játékokat elfelejthetjük velük. A másik problémájuk, hogy mivel a gázt egyfajta ütőszeg (általában belső ütőszeg) engedi ki a szelepre rácsapva, általában különböző mennyiségű gázt enged ki. Így nagy az fps ingadozás.

Ennyit a fegyverekről.

Következőnek rögtön belecsapnék egy rövid kis összefoglalóba a BB-k terén.
A BB-k az airsoft fegyverek lövedékei. Ezeket a súlyuk szerint szoktuk csoportosítani.
Kezdem is:

-0,12 grammos BB: Ez a legkönnyebb fajta BB, ennél könnyebbet már nagyon befolyásolna a szél. Ezt általában pisztolyokba használják.
-0,20 grammos BB: Ez az Airsoft fegyverek fő lövedéke, nem nagyon befolyásolja a szél, és a lőtáv is még viszonylag jó velük. Olcsósága miatt is sokan szeretik.
-0,25 grammos BB: Ez az Airsoft fegyverek másik fő lövedéke, bár kisebb a lőtáv, de szebb a lőkép, és kevésbé befolyásolja a szél. Ez szintén még nem túl drága.
-0,28 grammos BB: Ezt már inkább mesterlövész puskákba használják, mivel nem nagyon befolyásolja a szél a röppályát, és szép a lőkép. Viszont ez már a drága kategória.
-0,28- grammos BB: Ezt már csak mesterlövész puskákban használják. Nagyon drága lőszer, nem használnak sokan.

Gyártók:
Ezek a gyártók a minőségibb csoportba tartoznak.

-Cyma: Viszonylag jó minőségű fegyvereket gyártanak. Nagyon jó lett az M14-es és az AK szériájuk. Viszonylag olcsó. A 0.27 alatti termékeik régiek, nem jók.
-Jing Gong: Szintén viszonylag jó minőség, nagyon jó lett a G36-os fegyvercslád.
-Classic Army: Jó minőség, sok féle fegyverük van, bár drága kissé.
-Tokio Marui: Az Airsoft atyjának szokták nevezni, a legtöbb gyártó ezeket a fegyvereket másolja. A kínai szabályozás sajnos 300 fps alá szorítja a határt, illetve nem lehetnek fém testű fegyvereik. Bár még így is ez a legjobb Airsoft márka.

Felszerelés:
Itt leírom, mi szükvéges egy alapvető, illetve profi felszereléshez.
Alapvető felszerelés:

-Elsődleges fegyver (AEG, Sniper, esetleg gázüzemű pisztoly)
-Szemüveg/Maszk, ez a legfontosabb kellék, fő a biztonság. Vannak hálos teljes arc maszkok, hálós szemüvegek, hálós szájat védő maszkok. Vannak egyszerű szemüvegek is.
-Egy - ha lehet rejtő színű - ruha, ennek érdemes vászonnak lennie.

Profi felszerelés:

-Elsődleges fegyver (AEG, Sniper)
-Szemüveg, maszk (többi fent)
-Esetleg rejtő színű sisak
-Lehet taktikai pajzs (nem számít találatnak)
-Rejtő színű vászon ruha
-Jól felszerelhető taktikai mellény, zsebekkel
-Tárak a mellényben
-BB a mellényben
-Rádió a mellényben
-Másodlagos fegyver (gázüzemű pisztoly, kisebb AEG [AK-47 Beta], SPRING-es pisztoly)
-Bakancs

 

Halápi Levente

  
 

 

designed by: Kerepesi Krisztián All right reserved 2011