Fegyverválasztás

2011.05.29

Pénz, és sikeresség szempontjából ez a legfontosabb dolog az airsoftban. Nagyon könnyű belemenni egy rossz minőségű, kínai, vagy hibás fegyverbe, főleg ha ez az első fegyverünk. Ebben a cikkben igyekszem leírni, mire kell figyelni vásárlás előtt!

Először is, kell lennie egy alap koncepciónknak. Ki kell választanunk a fegyvertípust, és hogy használtat, vagy újat szeretnénk venni. Használtnál nagyon fontos, hogy tudjuk, mit veszünk. Kezdőknek nem a legjobb használtat venni, mivel nagyon könnyen átverhetik őket (személyes tapasztalat :S). Használtan van körülbelül 3 kategória AEG-ek szempontjából.

-az olcsó, és viszonylag megbízható (elsősorban a használt AK-k, és a G36-ok, esetleg MP5-ök),

-az olcsó, de használhatatlan (teljesen kezdők kínai fegyverei, rossz minőségű M4, G36),

-illetve a drága, és kiváló minőségű profik által eladott tuningolt (ésszerűen), felszerelt automata fegyverek (Jó minőségű, bár drága M4-M16, ritkábban támogatófegyverek, felszerelt AK-47, egyszóval felszerelt AEG fegyverek).

Körülbelül ezek közül választhatunk, ha használtat akarunk venni. Remélem kitaláltátok, kezdőknek az első csoport a legjobb, jó minőségű G36, vagy AK-47. G36-ból a JG gyártja a legjobbat, AK-ból a Cyma (ár/érték arányban). Az AK-47 nagy előnye, hogy ha veszel egy ilyet, majd elviszed átnézetni, utána ha rendeltetésszerűen használod, 2-3 évet is kibír szerelés nélkül. A G36 pedig viszonylag megbízható, könnyebb vele célozni, alap szerelékek vannak rajta, és CQB-ra a legjobbak között van (A G36C kategória). Az MP5 mellékesen, jó CQB fegyver. Én személy szerint az AK-t ajánlom, nagyon jó szolgálatot tud tenni nekünk.

Na, akkor kezdjünk bele! Expresszen, esetleg  Vaterán jó üzleteket lehet kötni, ha figyelmes az ember.

Ha kiválasztottuk a fegyvert, és beszéltünk az eladóval, kérdezzünk meg mindent, ami csak eszünkben jut. Kérjünk általa készített képet, anyagleírást, csőtorkolati-engergiát, hibákat, cserélt alkatrészeket, lötyögéseket, tárról információkat, az AKKU EREJÉRŐL információkat, tartozékokat, mire, mennyit használta eddig, hány játékon volt, természetesen gyártó, stb. A gyártó nagyon fontos. Kérdezzük meg, rá van-e írva a fegyverre a gyártó, illetve a bevizsgálási szám. Ha nincs ráírva, vagy felejtsük el, vagy nézzünk utána a fegyver jellegzetességeire, nehogy eladjanak nekünk egy WELL AEG-et, Maruiként... Ha mindenzek megvannak, meggyőződtünk mindenről, el kell mennünk kipróbálni! Ez nagyon fontos! Ha használtan vásárolunk, mindig próbáljuk ki a fegyvereket, mielőtt megvesszük. Mivel az eladó nagyon könnyen átverhet minket... Miért ne verne át, ha egyszerűen, több pénzt kereshet vele? Na ez a korszerű átlagember felfogása, szóval csak óvatosan!  A próbánál meg kell néznünk, hogy azt kaptuk-e, amit vártunk. Ezután próbáljuk ki, legalább 100 lövést adjunk le vele. Próbáljuk meghatározni az erejét, és ha 40 méterre 20 cm pontossággal lő, az már kezdő fegyvernek jónak mondható. Az akkut próbálgassuk, mennyit bír. Nagyon fontos, hogy PRÓBÁLJUK KI MINDIG, mielőtt megvesszük a fegyvert. Anélkül, nem érdemes használtat venni, sokat bukhatunk rajta. Illetve, nagyon fontos a tájékozottság. Ha megvan a gyártó és a típus, nézzünk utána az új árának (nehogy eladjanak nekünk egy használt CM.028-ast 34 000 forintért, új ára is ennyi körül mozog Magyarországon), és fórumokon is érdeklődhetünk a típus iránt, mert a profibbak tudják, mire kell figyelni.

Szóval, ezek a középkategóriás AEG-ek használtan nagyjából 15 000-30 000 forintig terjednek használtan. 15 000-20 000- forintig a rosszabb akkus, vagy kisebb hibákkal rendelkező fegyverek, 20 000-30 000 forintig a megfelelő, jó akkus, hibátlan psukák. Szóval, ha valaki egy teljesen üzemképes fegyvert szeretne, az kezdjen el gyűjteni leglább 20-22 000 forintot, az alatt a selejtesebb árukat osztogatják.

 Ha valaki egy "kicsit" jobb alap fegyverre vágyik, érdemes a neves  gyártók termékeit megvásárolni. Gondolok itt: Classic Army (proline!!! A sportline rossz minőségű), vagy Tokio Marui. Esetleg G&G, G&P, Systema, King Arms. Ezek nagyjából újonnan 50 000-120 000 forintig terjednek, de megvan alapból a kiváló minőség. Könnyen tuningolhatóak, nagy az alkatrészválaszték.

Ennyit mára az airsoft egyik legfontosabb kérdéséről. A jó fegyver minden pénzt megér, de persze... Kinek, mennyi a minden...

 

Halápi Levente

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Alexej_rus@freemail.hu

(Csaba , 2012.06.24 20:14)

Kösz a hasznos infót. Pár órával ezelőt találtam egy eladót, aki egy cyma ak-47 ert kínál 10000 ft-ér. Természetesen kértem hogy részletesen írja le a fegyver tulajdonságait. Megpróbálok alkut kötni -2000 ft ot. Mit javasolsz mire figyeljek MÉG? Tanácsodat várom és köszönöm
e-mail: alexej_rus@freemail.hu

 

 

designed by: Kerepesi Krisztián All right reserved 2011