A Ghillie ruha

2011.04.24

Néhány szó a Ghillie ruháról:

Régebben a skót királyi vadászok használták az orvlövészek ellen, mivel rájöttek, hogy a megfelelő színösszeállítású rongyok, háló, rendkívül jól álcázza őket az erdőben. Később az angol katonák, mesterlövészek is elkezdték használni.

 

Kezdő Ghillie készítése:

Nem vagyok túl profi ezen a téren, de megpróbálkoztam a netes leírások alapján készíteni egy ilyen ruhát. Ára a belefektetett időtől, és a bonyolultságától függ a legjobban. Én egy régi, rossz lepedőt, és egy zsákvászont vágtam kis csíkokra, ezért szinte csak a festékre, meg a zsákra kellett költenem. A lényege, hogy egy hálót rá kell illeszteni egy ruhára, vászonoverallra. A hálókra könnyen rá lehet kötözgetni befestett ruhacsíkokat. Azt hiszem nekem csak 5 órát vett igénybe, de egy profi ghilliet akár 50 órát is készítik.

Hozzávalók:

-2 kg kenyér, 1 kg sajttal, mert mire kész leszel vele, nagyon éhes leszel, és közben sem árt enni egy kicsit! :D

-háló, amennyi kell

-3-4 zsák zsákvászon

-érdemes a zsákvászon mellé rengeteg spárgát rakni (én csináltam csak spárgából)

-zöld, barna, sárga (khaki) festékek

-olló, tű, cérna, egy olyan fazék, amiben lehet festeni

-nagy adag türelem.

 

 

Az első lépés: a ruha kiválasztása, a háló ráerősítése

Fontos, hogy megfelelő, kényelmes alap ruhát válasszunk. A legjobb, ha alapból zöld, vagy hasonló színű, mert akkor nem lesz feltűnő ha valahol kilátszik. Én egy pólót választottam, eddigi álcázó ruháimmal megtapasztaltam, hogy a jó szúrós csipkebokor kitűnően bele tud akadni... Ezért csak felsőtest ruhát készítettem. Hálónak fontos, hogy nem foszoljon szét, jó a röplabdaháló, álcaháló, teniszháló, akármi. Nagyjából 3X3 cm-es közzel a legjobb. Én álcahálót használtam, pont volt itthon. Kiterítettem, és rátettem a pólót az egyik sarkára. Ezután ráhajtottam a hálót, és így meg is volt a két oldalán a háló. Ezután az oldalsó széleit összekötöztem spárgával (szintén rejtő szín),  majd szépen, lassú munkával rávarrtam a póló egyik oldalára, majd megfordítva a másikra. Vigyázzunk, nehogy összevarrjuk a két felét a pólónak!

Másik lehetőség (ezt jobban ajánlom), hogy egyszerűen fogunk egy hálót, nagyjából (ha csak felső testre akarjuk) 150X50 cm-es darabot. Ezt kiterítjük, és kivágjuk a közepén a fejünknek a lyukat. Ezután feldíszítjük zsákvászonnal, spárgával a lent olvasható módon. Ehhez szintén készítünk külön fejálcát. Ezzel a módszerrel egy egyszerű hálóálcát csináltunk, amit rávehetünk zubbonyra, mellényre, stb.

Második lépés: A ruha csíkokra vágása, befestése

A vágás egy hosszadalmas folyamat. Nagyjából 4 m2 anyag szükséges hozzá, bár én csak kb. 2,5 m2-t használtam. Ezért kissé foltos lett a ruha, de nem baj, majd még rakok rá csíkokat. A zsákvászont 400 forintért vettem egy mezőgazdasági boltból, ebből nagyon jó álca készülhet szárazfűhöz, mezőre. Nagyjából 30-40X3-4 centisre kell vágni. Elég foszlós a zsákvászon, érdemes szálakra szedni. Na, az az igazi Ghillie! A zsákvászon alapból világosbarna, spárga színű. Ezen kívű 1,5 m2 lepedőt is felhasználtam, amit zöldre festettem. Ezt szintén nagyjából 30-40X3-4 centisre kell vágni, de a váltzatosság nagyon sokat javíthat az összképen. Ezt befestettem zöldre, és volt alapból barnám, a zsákvászon. A festés ruhafestékkel történik. Olyasmi, mintha megfőznénk a ruhát, és beletennénk egy kis zöld port a vízbe. A főzés pontosan rá van írva a tasak hátuljára, érdemes aszerint csinálni. Én mivel siettem a készítéssel, hagytam a fixálót, de így is szép lett a festés. Sajnos nagy hibája, a színe. Kissé kékes lett, úgyhogy ez csak ezüstfenyő erdőben lenne használható, de kezdésnek jó! Ezért bátran használtam a barnát is.

Harmadik lépés: szárítás, a csíkok felerősítése

Ha kész vannak a csíkok, kirakjuk őket száradni, ha van kerti szárító, akkor érdemes oda. Így van egy zöldünk, és egy barnánk. Ezeket váltva fel kell kötözgetni, fontos, hogy minden oldalra jusson, karra is. Ne sorba kötözgessük fel, fontos a változatosság! Ezután már fel is vehetjük! Kötözgethetünk bele növényeket is, leveleket, ágakat, attól még jobb lesz az összkép.

Negyedik lépés: a fejálca elkészítése

Fontos, hogy hagyjunk elég sok csíkot a fejálcához! Mivel az embernek általában a feje látszik ki, ezért talán a fejálca a legfontosabb. Ehhez vágjunk még egy nagyjából 50X50 centis hálódarabot (négyzetet). Ezt is kötözgessük tele zöld, barna, sárga csíkokkal, és ide is jó lenne néhány levél. Ezt úgy fogjuk használni, mint egy kapucnit. Felkötözzük a ruha hátsó részének tetejére, és ráborítjuk a fejünkre.

Így már kész is van a Ghillie Öltözékünk!

Összességében ez egy hosszadalmas munka, de nagyon megéri, kiválóan elrejti a körvonalainkat, és olyanra formáljuk, amilyenre akarjuk. Nemsokára rakok fel képet a kész ruhámról, és tökéletesítem kicsit!

Az ötletekért, hibákért, javítanivalókért írj a hozzászólásokba!

 

Itt az új Ghillie öltözékem, de még pár növényt, meg egy réteg spárgát rádobok!

 

kep264.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

designed by: Kerepesi Krisztián All right reserved 2011